Szakmai felkészülés Enno Georg nyugdí­jba vonult dí­jhajtó bí­róval

  • 2014.04.25

A német Enno Georg két napot töltött el a Dobrovitz Lovasfarmon, a neves szakemberrel folytatott szakmai munkáról kérdeztem Dobrovitz Józsefet. -rövid interjú-


Dobrovitz József

- Honnan jött az ötlet, hogy egy külföldi szaktekintélyt meghívjatok?
-
Azzal a céllall hívtuk meg Enno Georgot, hogy segítsen a felkészülésben, nézze meg a díjhajtásunkat, majd segítsen kiküszöbölni/ kijavítani a hibákat. Év eleje van, Jocival (ifj. Dobrovitz József) két négyesfogattal a Normandiai Négyesfogathajtó Világbajnokságra készülünk. Az első napon megnéztük a lovakat és átbeszéltük a hibákat, Joci, Kristóf (Osztertág) és az én négyesfogatomon kívül Márk (Osztertág) új összeállítású kettesfogatát is megnézte. Nyilvánvalóan voltak-vannak csiszolnivalók, a második nap végére nagyon meg volt elégedve a látottakkal. Az én négyesfogatom úgy látta, hogy jelen pillanatban a TOP, a többi fogattal is elégedett volt a második nap végére.
- Miért éppen őt hívtad meg szakmai segítségnek?
- Úgy gondoltam egy olyan szaktekintélyt hívok, aki világszínvonalú bíró, sok világbajnokságon bíráskodott (sok-sok évet töltött el a szakmában díjlovas és díjhajtó bíróként), és aki "lentről" tud nekünk segíteni. Elsősorban arra mentünk rá, hogy az ütemeket nagyon figyelje, azaz a nyújtott ügetésnél ne menjünk többet, mint amennyit kell, a munkaügetésünk jó ütemű legyen, stb. Igazán a négyszögben lehet beállítani a tempót amit tartanunk kell, hogy az ne legyen ütem alatti. Mindezt szerintem lentről jobban lehet látni, mint fentről. Tehát igazán azon dolgoztunk, hogy az ütemesség és az elengedettség rendben legyen, ezt tartottuk nagyon fontosnak, hogy megnézze.
- Mi volt az, amire felhívta a figyelmeteket?
- Inkább a fiúknál fordult elő -pl. a pontosságra, a ló hátának a felengedtetésére, stb. Nálam az egyik kis kör nem volt pontos, mindig elcsúszott, de utána selybákkal kijelöltük és korrigáltuk a hibát. A végén szenzációsnak mondta a díjhajtásom. Nagyon jó véleménnyel volt a munkánkról, mi meg nagyon örültünk, mert néhány olyan dologra hívta fel a figyelmünket, amire eddig esetleg nem koncentráltunk eléggé.
- Köszönöm az interjút, további sikeres felkészülést és jó munkát kívánunk!

A Fogathírekről

100

MAI LÁTOGATÁSOK

400

LÁTOGATÁSOK A HÓNAPBAN

312

ÖSSZES LÁTOGATÁS

480

HÍREK

VIDEÓK