Bram Chardon az új négyesfogathajtó Európa-bajnok

  • 2019.08.18

Befejeződött a németországi Donaueschingenben augusztus 15-18-ig megrendezett Négyesfogathajtó Európa-Bajnokság, mely különösen a hollandok számára bővelkedett drámákban. Összesen 12 nemzet 41 fogata állt rajthoz, közülük 42,58 ponttal a francia Benjamin Aillaud nyerte a díjhajtás versenyét, a holland Ijsbrand Chardon (43,92) végzett a második-, és Bram Chardon (43,98) a harmadik helyen. Az EB-n két magyar hajtó indult - Dobrovitz József 57,90 ponttal a 18.helyen végzett, ifj. Dobrovitz József pedig 63,23 ponttal a 30.helyen fejezte be a versenyszámot. A csapatversenyt ekkor még a hollandok nyerték.
A maraton versenyszámban a holland Koos de Ronde nyolc akadályból 5 akadályban a legjobb időt hajtotta, de hiába- az "A" szakaszon 35,80 hibapontot gyűjtött össze, így a 32.helyre szorult vissza. A történtek után elszálltak az éremesélyei, így visszalépett a további versenytől. Csapattársa, Ijsbrand Chardon szintén szerencsétlenül járt- a négyes akadályban felborult, így számára befejeződött a maraton. A balesetben senki nem sérült meg, a lovak sem. A versenyszámot végül a német Michael Brauchle nyerte, Bram Chardon (NED) végzett a második-, és Georg von Stein (GER) a 3.helyen, és ezzel a csapatversenyben a németek átvették a vezetést. Dobrovitz József minimális különbséggel a 9.helyen végzett, ifj.Dobrovitz József pedig a 15.helyen fejezte be a versenyszámot.

Az akadályhajtást a két versenyszám után 25.helyen álló holland Mark Weusthof nyerte, megelőzve a belga Glenn Geertset és annak csapattársát, Edouard Simonet. Dobrovitz József akadályhajtáson a 28.helyen végzett, ifj.Dobrovitz József 25.lett. A holland Bram Chardon két versenyszám után élen állt az összetett versenyben. Az akadályhajtáson elért 6.helyével sikerült megőriznie korábbi első helyét, így apja, Ijsbrand Chardon 2017-es győzelme után 2019-ben Bram Chardon a négyesfogathajtók Európa-bajnoka.

Image

Benjamin Aillaud, Bram Chardon, Glenn Geerts
(fotó:Horváth Krisztina/hoefnet.nl)

Az összetett versenyben a díjhajtást nyerő, akadályhajtáson 4.helyezett francia Benjamin Aillaud szerezte meg az ezüstérmet a bronzérem az akadályhajtáson 2.helyezett belga Glenn Geerts nyakára került. Dobrovitz József az összetett versenyben a 15.helyet szerezte meg, ifj.Dobrovitz József  eredménye pedig a 21.helyhez volt elegendő. Csapatversenyben a dobogó legfelső fokára a házigazda Németország - Michael Brauchle, Sandmann Anna és Georg von Stein összeállítású - csapata állhatott, ezüstérmes Belgium, bronzérmes Franciaország csapata, és a 4.Magyarország.

A német csapat edzője az ausztrál Boyd Exell volt, aki azt tanácsolta a hajtóknak, hogy az ezüstéremre koncentráljanak, és ne a holland csapatra. Senki nem számított német győzelemre.

Image

Belgium, Németország, Franciaország (fotó:Horváth Krisztina,hoefnet.nl)

EREDMÉNYEK

A Fogathírekről

100

MAI LÁTOGATÁSOK

400

LÁTOGATÁSOK A HÓNAPBAN

312

ÖSSZES LÁTOGATÁS

480

HÍREK

VIDEÓK