Holland összetett egyéni- és csapatgyőzelem az EB-n

  • 2021.09.06

Befejeződött a szeptember 02-05-e között megrendezett XII. Négyesfogathajtó Európa-bajnokság. Sajnos nem sikerült csapatversenyben a dobogóra kerülnünk, de ahogyan Lázár Vilmos, a Lovassport Szövetség elnöke nyilatkozta: "A múltból táplálkozva, a jelen tanulságait levonva kell a jövőt építeni."

Az összetett versenyben a holland Bram Chardon egyéniben és csapatban is felállhatott a dobogó legfelső fokára, apja, Ijsbrand Chrdon egyéniben ezüstérmet szerzett, a bronzérmet a maratont nyerő német Michael Brauchle vihette haza. Csapatversenyben Németország szerezte meg az ezüstérmet, Belgium csapata a bronzérmet, 4. Franciaország, 5. Magyarország (Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József) csapata. Az egyéni versenyben Dobrovitz József teljesített legsikeresebben a magyarok közül, aki 9. helyen fejezte be az összetett versenyt.

A díjhajtás versenyszám eredményei: 1. Mareike HARM (GER) 40,65 pont, 2. Bram CHARDON (NED) 43,18 pont, 3. Benjamin AILLAUD (FRA) 43,52 pont; a mieink közül Dobrovitz József kapta a legjobb pontszámot, 46,38 ponttal az 5.helyen végzett.

A maraton versenyszám több, mint 15.000 néző előtt zajlott. A győztes német Michael Brauchle nyolc akadály közül hatot a leggyorsabban teljesített, 2. helyezett a holland Koos de Ronde, 3. a belga Glenn Geerts; a leggyorsabb magyar hajtó ifj. Dobrovitz József volt, aki a 10. helyen zárta a versenyt. Akadályhajtáson senki nem teljesítette a pályát alapidőn belül hibátlanul. A Fintha Gábor által épített pályán belga győzelem született, Dries Degrieck szerezte meg a győzelmet, megelőzve Bram Chardont (NED) és -némi meglepetésre -a cseh Jiri Nesvacil jun.-t. Legjobb magyar eredményt ismét Dobrovitz József érte el, aki a 16.helyen fejezte be a versenyt.

A magyar indulók közül összetettben 41 induló közül 16. Lázár Zoltán,19. ifj. Dobrovitz József, 24. Szakács Róbert, 25. ifj. Galbács Ferenc, 28. id. Galbács Ferenc, 30. Papp János, 34. Váczi István, 35. Vida József.

Lázár Zoltán nyilatkozata a tőle várt gyengébb szereplés után: "Rá kellett jönnöm arra, hogy három versennyel nem lehet idejönni az Eb-re. Ez nagyon kevés, mert ezek a hibák most jöttek elő, amik ha többet versenyzek, akkor már előbb kiderülnek. De a tavalyi sérülésem és a pandémia miatt ez lehetetlen volt. Ez az Európa-bajnokság arra jó volt, hogy nem gondolkozom el a visszavonuláson, mert szeretném a csúcson befejezni. Egészen fantasztikus átélni, hogy hazai pályán telt ház előtt nem lehurrogva vagyok egy ilyen szereplés után, hanem mindenki bíztat és sajnálkozik". (dr.Fehér Károly)

A versenyszámok eredményei bővebben IDE kattintva láthatóak.

A Fogathírekről

100

MAI LÁTOGATÁSOK

400

LÁTOGATÁSOK A HÓNAPBAN

312

ÖSSZES LÁTOGATÁS

480

HÍREK

VIDEÓK