50 év után ismét a lovasok fővárosa lesz Budapest

  • 2020.12.21

Jövőre hazánkban rendezik a XII. Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot, amely egyben egy különleges jubileumot is jelent, hiszen pontosan ötven évvel ezelőtt 1971-ben, Budapesten rendezték az első Európa-bajnokságot. A 2021-es eseményen a fogathajtás mellett a lovastorna elitje is összeméri tudását, szakági Világbajnokság keretében. A rangos sportesemények helyszíne a Kincsem Park és a Nemzeti Lovarda lesz.

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI - Fédération Équestre Internationale) az idei év során úgy döntött, hogy a korábban elnyert sikeres pályázat keretében, 2021 augusztus 23. és szeptember 5. között, a fogathajtás, illetve a lovastorna kerül megrendezésre Budapesten. A szervezők már 2018 eleje óta dolgoznak a nemzetközi sportesemények előkészítésén, hogy a lehető legmagasabb színvonalon tudják lebonyolítani a versenyszámokat. Az eseményeket az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényeként szervezik meg, amely jövőre szintén jubileumot ünnepel.

A jubileumi évforduló különleges sportsikereknek is emléket állít: 1971-ben szintén a magyar fővárosban rendezték az I. Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot, az I. Vadászati Világkiállítás társrendezvényeként. A versenyen a dobogó mind a három fokára magyar versenyző állhatott fel: Abonyi Imre, Fülöp Sándor és Papp József. Az esemény díszvendége, a Nemzetközi Lovas Szövetség elnöke Fülöp Herceg, a későbbi fogathajtó világbajnok volt,

aki kitűnő lovas lévén a Mátyásföldről induló maratonszakaszon lovagolva kísérte a mai Hungexpo területen lévő célig nemzetének fogatát. A herceg adta át a tiszteletdíjakat a hajtóknak, többek között a bravúros hajtással első helyet megszerző Európa-bajnokunk,Abony Imre részére, akivel mély sportbarátságot ápolt. Magyarország az eddigi fogathajtó világ– és Európa-bajnokságokon 105 érmet, köztük 48 aranyat nyert.

Az Európa-bajnokságot kereken három évtizednyi szünet után a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, a tizenkétszeres fogathajtó világbajnok, Lázár Vilmos kezdeményezésére 2011-ben indította ismét útjára a Nemzetközi Lovas Szövetség. ,,Megtiszteltetés és komoly felelősség számunkra, hogy lehetőséget kaptunk a Négyesfogathajtó Európa-bajnokság és a Lovastorna Világbajnokság megrendezésére. A rangos verseny kiváló alkalom lesz arra, hogy szakmailag fejlődjünk, a program pedig kulturális szempontból is igen jelentős. Az eseményre a lovassportok legjobbjait várjuk, az esemény sportdiplomáciai szempontból is kiemelt fontossággal bír.” – emelte ki Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke.

Image

Lázár Vilmos (fotó:mlsz)

A szervezők nem titkolt szándéka a többnapos programmal, hogy a magyarországi fogathajtás megőrizze pozícióját és tovább erősödjön. A sportesemények megszervezésénél az ország komoly előrelépést tesz annak érdekében, hogy a hazai lovas szakágak a világ élvonalába kerüljenek.

A Fogathírekről

100

MAI LÁTOGATÁSOK

400

LÁTOGATÁSOK A HÓNAPBAN

312

ÖSSZES LÁTOGATÁS

480

HÍREK

VIDEÓK